PowerMove!

PowerMove!

Achtergrondinformatie
Jaarlijks worden in Nederland circa 4400 kinderen opgenomen op een Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Het betreft kinderen die te vroeg geboren zijn (<30 weken zwangerschapsduur) of ‘small-for-gestational age’ worden geboren (SGA; geboortegewicht <1000 gram). Veel van deze kinderen ontwikkelen zich goed. Ongeveer 10% van de overlevende kinderen heeft echter een ernstige lichamelijke of geestelijke handicap. Van de kinderen die zich aanvankelijk ‘normaal’ lijken te ontwikkelen, krijgt zeker de helft op latere leeftijd last van problemen op het gebied van de cognitieve en motorische ontwikkeling, schoolse vaardigheden, en/of het gedragsmatig functioneren. Momenteel zijn we bezig met een wachtlijst-gecontroleerde interventiestudie genaamd ‘Power Move!’. In deze studie meten we de effecten van een computertraining op de motorische vaardigheden van de te vroeg geboren kinderen op de leeftijd van 5 jaar. De verwachting is dat de interventie niet alleen leidt tot verbetering van de motorische kwaliteiten van kinderen, maar tevens het cognitief, gedragsmatig en schools functioneren gunstig zal beïnvloeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC op locaties AMC en VUMC en in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 

Onderzoeksopzet
Alle te vroeg geboren kinderen die op 5-jarige leeftijd motorische problemen laten zien tijdens het bezoek aan de Neonatologie Nazorg polikliniek, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de interventiestudie. Bij de deelnemende kinderen wordt tijdens de voor- en nameting (na 12 weken training) een neurocognitief onderzoek afgenomen. Ook wordt het motorisch functioneren gemeten en wordt een ‘balance board’ gebruikt om de balans vaardigheden van het kind te onderzoeken. Middels ouder- en leerkrachtvragenlijsten wordt het gedragsmatig functioneren in kaart gebracht. Ten slotte worden de schoolprestaties in kaart gebracht middels het CITO leerlingvolgsysteem. 
Daarnaast hebben we sinds kort ook twee groepen toegevoegd om een completer beeld te krijgen van de ontwikkeling van te vroeg geboren kinderen en hoe zij zich ontwikkelen in vergelijking met kinderen die op tijd geboren zijn. Het gaat hierbij om een groep te vroeg geboren kinderen zonder motorische problemen en een controlegroep met kinderen die op tijd geboren zijn. Bij deze twee groepen kinderen wordt er éénmalig een neurocognitief onderzoek afgenomen.

Meer informatie over Power Move! vind je hier: 
http://www.steunemma.nl/news/neonatologie/kunnen-computergames-vroeggeboren-kinderen-helpen-bij-hun-motoriek-16215. 
Share by: